Γρήγορες συνδέσεις:

Η Πάρος ΖΩΝΤΑΝΑ!

Διαμονή στην Πάρο

Προτείνουμε να επισκευθείτε:

Πάρος Παροικιά

Πάρος Παροικιά. ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΠΑΡΟΥ. Πρωτεύουσα της Πάρου
Εκκλησία στα σοκάκια της Παροικιάς στην Πάρο

Η Παροικιά, πρωτεύουσα της Πάρου με το επιβατικό και εμπορικό λιμάνι και το μύλο, σήμα κατατεθέν, είναι χτισμένη στον κόλπο του νησιού. Διαθέτει όμορφους οικισμούς, αλλά και η ίδια, αν περπατήσεις στα στενάκια της, θα σε μαγέψει. Η Εκατονταπυλιανή και το πευκοδάσος δίπλα, το ενετικό κάστρο στην παλιά αγορά και ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, ο λόφος της Αγίας Άννας με τους δύο μύλους, σήμα κατατεθέν της Πάρου, που σύντομα θ’ αναπαλαιωθούν, οι αιωνόβιοι φοίνικες στην παραλιακή (οδός Γιάννη Πάριου) και κάθε είδους μαγαζιά έλκουν τους επισκέπτες.

Όλο το χρόνο, στην Παροικιά, το λιμάνι της Πάρου, αλλά κυρίως από την άνοιξη και μετά, τα πλοία πηγαινοέρχονται φέρνοντας κόσμο και εμπορεύματα.

Πάρος Παροικιά. ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΠΑΡΟΥ. Η Παροικιά στην Πάρο από ψηλά
Πανοραμική φωτογραφία της Παροικιάς. Πρωτεύουσα και λιμάνι της Πάρου

Μία πόλη της Πάρου που κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους, αλλά το 13ο αιώνα στη σύγχρονη πια μορφή της, οι Βενετοί χτίζουν το Κάστρο στο ύψωμα που βρίσκεται μέσα στην πόλη. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη από τον αρχαίο ναό της Δήμητρας. Στο κομμάτι αυτό της πόλης, Κάστρο, σπίτια και μικρές εκκλησιές (Άγιος Μάρκος, Αγία Άννα, Άγιος Στυλιανός), μπλέκονται μεταξύ τους, ενώ λίγο πιο πάνω στον ίδιο λόφο είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος, Βυζαντινό μνημείο της Πάρου. Τόσο από τον λόφο, όσο και από την παραλιακή ((οδός Γιάννη Πάριου) της Παροικίας, μπορεί κανείς ν’ απολαύσει ένα απίστευτα ωραίο ηλιοβασίλεμα, ίσως το ομορφότερο στην Πάρο.


Ο κεντρικός δρόμος της αγοράς (οδός Λοχαγού Φωκιανού) στην Παροικιά της Πάρου, με τα μαγαζάκια και από τις δύο πλευρές του, έχει μια ελκυστική ομορφιά, στην οποία προσδίδουν τα παλαιά αρχιτεκτονικά κτίσματα που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Βενετσιάνικα αρχοντικά, οικία Δημητρακόπουλου, βρύσες του Δημάρχου Μαυρογένη δένουν όμορφα με τα μικροκαταστήματα τουριστικών ειδών και τα παλαιοπωλεία.

Πάρος Παροικιά. ΠΑΡΟΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑ. Σοκάκι στην Παροικιά της Πάρου
Πλακόστρωτο σοκάκι στην Παροικιά της Πάρου

Τα περισσότερα όμως καταστήματα, ταβερνάκια, εστιατόρια, μπαράκια, καφετέριες, τα συναντά κανείς στην παραλιακή της Παροικιάς (οδός Γιάννη Πάριου) από τον Μύλο στο Μπουνταράκι έως και τα Λιβάδια.

Αξιοθέατα η Παροικία έχει πάρα πολλά. Κατ’ αρχάς οι αρχαιολογικοί της χώροι, με κυριότερους, το αρχαίο νεκροταφείο στην παραλία και το εργαστήριο κεραμικής, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου, ιδιαίτερα αξιόλογο με ευρήματα από την Πάρο και το Δεσποτικό της Αντιπάρου, το Κάστρο και η Εκατονταπυλιανή, ίσως η πιο γνωστή εκκλησία της Πάρου αλλά και της Ελλάδας.


Επίσης κοντά στην Παροικιά, 4χλμ νοτιοδυτικά της, βρίσκεται η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, ένας καταπράσινος βιότοπος της Πάρου, όπου θα δείτε τις πεταλούδες του είδους Tiger moth.

Στην Παροικία υπάρχουν οι υπηρεσίες που θα βρείτε και σε μια μεγαλούπολη. Υπάρχουν υποκαταστήματα των τραπεζών: Εθνικής, Εμπορικής, Alpha Bank, Eurobank, Αγροτικής, υπάρχει ταχυδρομείο, ΟΤΕ με υπηρεσία και της Cosmote, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεων κάθε είδους μηχανοκίνητου. Στην Παροικία είναι και το Κέντρο Υγείας. Επίσης, θα βρείτε εύκολα κατάλυμα και μάλιστα μπορείτε να επιλέξετε, εφόσον υπάρχουν για όλα τα βαλάντια. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν, αλλά και camping στα Λιβάδια, στον Κριό και στον Παρασπόρο.

Δεν θα δυσκολευτείτε επίσης και για το φαγητό. Υπάρχουν μεζεδοπωλεία, παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια με γεύσεις παραδοσιακές, αλλά και άλλων χωρών. Σε ότι αφορά στη διασκέδαση, επίσης υπάρχουν πολλές επιλογές. cafe, μπαράκια, μαγαζιά με ζωντανή μουσική, clubs, κ.λπ, όπου μπορείτε να διασκεδάσετε έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Πολλές και όμορφες είναι και οι παραλίες της Πάρου που βρίσκονται κοντά στην Παροικία. Λιβάδια, μπροστά στον ΝΟΠ, Κριός, Άγιος Φωκάς, Δελφίνι, Παρασπόρος.

Παροικια ΚΤΕΛ:
Από Παροικιά - Μαράθι - Κώστο - Λεύκες - Πρόδρομο - Μάρμαρα - Μάρπησσα - Π. Λιβάδι - Λογαράς - Παρ. Πούντας - Χρ. Ακτή - Δρυός
Από Παροικιά - Νάουσα
Από Παροικιά - Αλυκή
Από Παροικιά - Πούντα


Ξενοδοχεία στην Παροικιά Πάρου

Ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και στούντιο στην Παροικιά Πάρου

Τουριστικά γραφεία στην Παροικιά Πάρου

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στην Παροικιά Πάρου

Αθλητικές δραστηριότητες στην Παροικιά Πάρου

Καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία, τοπικά προϊόντα στην Παροικιά Πάρου

Κάντε κλικ στο χάρτη

Κάντε κλικ στο διαδραστικό μας χάρτη για να δείτε τη θέση των κυριότερων χωριών της Πάρου και πληροφορίες σχετικές με αυτά.

Χάρτης οικισμών (χωριών) της Πάρου
Γενικές πληροφορίες για το χωριό της Πάρου

= Βασικές πληροφορίες για το χωριό

πληροφορίες για το χωριό της Πάρου

= Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το χωριό

Επιλέξτε κατευθείαν το χωριό που επιθυμείτε